Dallas News: Kravata je rođena u Hrvatskoj

Piše: CroModa.com
Objavljeno 12.09.2008.

0

Kravata (Foto: Hauteconcept.com)

Kravata (Foto: Hauteconcept.com)

Susan Farlow je prije par dana odlučila čitatelje upoznati s pričom o nastanku jednog od fundamentalnih modnih dodataka današnjice. Kontaktirala je Susan i Marijanu Janjić, predstavnicu Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, koja joj je ponosno rekla: "Brand Croata je najprestižniji prodavač hrvatske kravate."

Dallas News podsjeća: Kravata je rođena u Hrvatskoj

Dallas News podsjeća: Kravata je rođena u Hrvatskoj

"Gospodo, mrzite li nositi kravatu? Onda vam je kriva Hrvatska. Ali, ako je vaš outfit nezamisliv bez kravate, onda se možete zahvaliti Hrvatima!" Ovako Dallas News počinje svoj članak o podrijetlu kravate. Susan Farlow je prije par dana odlučila čitatelje upoznati s pričom o nastanku jednog od fundamentalnih modnih dodataka današnjice. Kontaktirala je Susan i Marijanu Janjić, predstavnicu Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, koja joj je ponosno rekla: "Brand Croata je najprestižniji prodavač hrvatske kravate."

Susan svoj članak uredništvu Dallas Newsa šalje iz Splita, ali je Zadar bio njeno prvo hrvatsko odredište. Prelijepe plaže i neodoljivo sunce zadržali su novinarku, tako da je u zadarski dućan Croate uspjela ući tek nekoliko trenutaka prije zatvaranja. To je bilo dovoljno da se uvjeri u ljepotu njihovih kravata. Nakon Zadra, za kojim Amerikanci lude u posljednje vrijeme (The New York Times je nedavno pohvalno pisao o čarima ovog dalmatinskog grada), freelance novinarka kreće ka Splitu. Splitsku trgovinu Croate opisuje kao puno manju od one u Zadru, ali je očarana ambijentom Dioklecijanove palače u kojoj je dućan ugodno smješten.

Susan čitatelje upoznaje s legendom o nastanku kravate – početkom 17. stoljeća hrvatski vojnici stižu u Pariz, kao ispomoć francuskom kralju Luju XIII. Tradicionalna marama, koju je hrvatski vitez tog vremena nosio oko vrata, pobudila je pažnju francuskog dvora. Europa se po prvi puta upoznaje s hrvatskim elegantnim stilom, a preteča kravate postaje omiljenim modnim dodatkom tadašnje buržoazije.

Svoj članak Susan Farlow završava afirmativnim konstatacijama o brandu Croata, koja poslu s kravatama pristupa "iznimno ozbiljno i profesionalno".






Povezano