2011. - godina u kojoj je klasična ljepota protjerana iz mode!

Piše: Flora Wang, London
Objavljeno 23.12.2011.

4

Saskia de Brauw (lijevo) i Andrej Pejić na naslovnici magazina Fashion za veljaču 2012. (desno)

Saskia de Brauw (lijevo) i Andrej Pejić na naslovnici magazina Fashion za veljaču 2012. (desno)

2011. je snažno ubrzala proces ubijanja mode u službi ljepote. Sve je manje mjesta za klasične ljepotice, dok su muški modeli interesantni tek kada se odreknu onog što ih čini muškarcima.

I dok dizajneri sve češće forsiraju djevojke najblaže rečeno 'neobičnog' izgleda, pozicija rezervirana za klasične ljepotice prepuštena je nikome drugom do - Andreju Pejiću. Plavokosi ljepotan prekjučer reklamira push-up grudnjake, jučer glumi sestru blizanku Ginte Lapine, a već danas blista na coveru kanadskog magazina Fashion. I izgleda ženstvenije od bar 50 posto manekenki iz samog svjetskog vrha.

Ovu sve veću skupinu ne posebno ženstvenih i definitivno ne lijepih ženskih modela predvodi nizozemska veteranka Saskia de Brauw. Vrijedna i vjerojatno poštena cura, zaslužila je sve najbolje u životu, ali svoju popularnost može zahvaliti samo hirovima dizajnera i urednika. To su kreativci koji u nedostatku ideja pokušavaju zbuniti i šokirati javnost, ali i svoje kolege, 'nedokučivom' percepcijom ljepote i mode. Naravno, u pitanju je klasični blef. Iživljivanje nad modom? Možda čak i to!

Saskia je danas 11. supermodel svijeta prema prilično relevantnoj listi portala Models.com, dok je Andrej Pejić prema istom izvoru trenutno 18. na našem planetu. No, Andrej je jedina prava superzvijezda u svijetu muškog modelinga. Vodeći manekeni svijeta - Sean O'Pry, Simon Nessman i Clement Chabernaud, dobro su poznati samo modnim profesionalcima. Andrej je muški broj 1, a Saskia ili neka nova saskia će uskoro biti ženski broj 1. Je li to konačan kraj mode u službi ljepote? 2012. će pokazati!


VIŠE O TEMAMASaskia de BrauwAndrej PejićsupermodelimodelingSean O'PrySimon NessmanClement Chabernaud