Kristina Šalinović: Neobična sam? To mi je kompliment!

Piše: Marina Jakšić, Zagreb
Objavljeno 09.09.2010.

2

Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

Svoje privatne i profesionalne tajne otkrila nam je Kristina Šalinović, prelijepa Makaranka iz agencije Talia model, u medijima poznata i kao hrvatska Agyness Deyn

Kada na ulicama grada Zagreba primijetite 180 centimetara visoku djevojku, kratke-plave kose u šarenom izdanju s vrištećim startasicama na dugim, vitkim nogama, budite sigurni da ste susreli Kristinu Šalinović Kike. Kristina mi se svidjela upravo radi toga što je svoja; hrabro nosi svoj stil i ostala je dosljedna imidžu koji ju je lansirao u svijet mode i izdvojio iz mase modela.

Ljepota je uvijek bila sastavni dio Kristininog života i duboko u sebi gajila je osjećaj da će postati dio njega. Školovana frizerka s edukacijom kozmetičarke i vizažistice, sanjala je o uređivanju modnih pista kao timski radnik u svijetu mode. San se  ostvario, međutim - Kike je sada glavna na pisti! Kada si umjetnik u duši, tako živiš, tako dišeš. Kristina se bavi fotografijom, plesanjem i crtanjem, a u slobodno vrijeme uživa u društvu svog malenog patuljastog zeca.


Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

CroModa.com: Kako si se počela baviti modelingom?


Kristina Šalinović: Za vrijeme školovanja zamijetio me modni agent koji mi je predložio posao modela i pokušao me zainteresirati za svijet mode. Uvijek sam osjećala da će moja budućnost imati doticaj s ljepotom. Ideja mi se svidjela, međutim - tada to nije dolazilo u obzir budući da je moj prvenstveni cilj bio završiti školu. Sada kada živim u Zagrebu odlučila sam se posvetiti modi i želim se u tome usavršavati. Zadovoljna sam kako ide, a ovako imam i priliku promatrati velike majstore iza scene i na taj način usavršavati svoje zanimanje.


CroModa.com: Brojni klijenti biraju te upravo radi tvog 'neobičnog' izgleda. Jesi li očekivala da ćeš biti tako dobro prihvaćena u Hrvatskoj?


Kristina Šalinović: Nikada mi nije palo na pamet da će moja modna putanja završiti na taj način. Modeling sam doživljavala kao usputni posao kojim ću se baviti u slobodno vrijeme. Možda zvuči otrcano, ali ja se zbilja ne doživljavam u svjetlu u kakvom me drugi vide.

Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

U posljednje vrijeme kriteriji su se - što se tiče potražnje za djevojkama - malo promijenili, pa  sam se ja valjda našla u pravo vrijeme na pravom mjestu. Trend odabira je svake godine drugačiji, tako da ne znamo što možemo očekivati sutra. Kada mi kažu da sam 'neobična' to doživljavam kao veliki kompliment.


"Na početku su mi smetale usporedbe s Agyness Deyn"


CroModa.com: Tvoj zaštitni znak je kratka plava kosa, a često te uspoređuju s britanskim supermodelom Agyness Deyn. Jesi li uvijek njegovala takav imidž ili je ta transformacija vezana uz manekenstvo?

Kristina Šalinović: Kratku plavu kosu imam od završetka svog školovanja. Jednostavno sam htjela biti drugačija i unijeti promjene u svoj život . Pa ipak sam frizerka po struci! Ako ja kao frizer neću eksperimentirati i istraživati sebe samu, onda nitko neće.

Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

Ova frizura je došla zahvaljujući mojim dragim frizerima iz salona Zagreb Art Team. Kada sam ušla u posao mode, mislila sam da će mi reći da moram pustiti kosu, jer manekenke uglavnom imaju klasičnu smeđu dugu kosu. No, svidjela sam im se takva kakva jesam.


Od početka me uspoređuju s Agyness Deyn, no ja smatram da između nas ne postoje sličnosti osim frizure, plavih očiju i možda malo androgenog stila. Na početku me to malo smetalo, no sada je situacija obrnuta. Laska mi takva usporedba jer ipak je Agyness Deyn izgrađen model.


CroModa.com: U svijetu te predstavljaju velike modne agencije kao što su londonski Select, milanski Women, berlinski seeDS te Slides (Pariz – New York) i Body&Soul (Beč). Kako bi usporedila modeling u Hrvatskoj s onim u inozemstvu?


Kristina Šalinović: Tako je. Zahvaljujući mojoj predivnoj menadžerici Tihani Harapin-Zalepugin i stranim agentima, za mene su za zainteresirale neke od najboljih modnih agencija i na tome sam im zahvalna. Modni svijet u Hrvatskoj i u inozemstvu je neusporediv!


Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

Vani je puno veće tržište, postoji više događaja i dizajnera; samim tim je i konkurencija veća. Naravno da je isplativije raditi vani, ali ipak moram pohvaliti i naše dizajnere i organizatore. Još jednom naglašavam, tržište je manje pa je, logično, i manje posla.


"Veselim se Londonu!"


CroModa.com: Što ti najviše smeta u svijetu mode?

Kristina Šalinović: Zapravo mi ništa ne smeta jer ja guram po svome. Kada ste snažna osoba možete se ograditi od loših stvari. Kako moja mama kaže: “Čuvaj se i Bog će te čuvati“. Toga se i držim.

CroModa.com: Kakvi su planovi za budućnost?


Kristina Šalinović: Sada sam u situaciji kada se planiram maksimalno posvetiti modelingu. U najboljim sam godinama kada je moda u pitanju. Želim iskoristiti sve što mi se pruža i ne želim propustiti priliku upoznati ljude kao što su fotografi, vizažisti ili dizajneri.


"Uzor mi je Heidi Klum"


Imam dosta životnih planova, ali idem stepenicu po stepenicu. Jednostavno obožavam raditi ovaj posao. Sve one koji rade iza scene smatram umjetnicima koji stvaraju svoja mala remek-djela i drago mi je što mogu biti sastavni dio cijele priče. Nakon Milana, Beča, Berlina i Pariza odlazim u London kojem se jako veselim i gdje bih se voljela zadržati dulje razdoblje.
 
Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

Kristina Šalinović (Foto: Talia model)

 
CroModa.com: Imaš li modne uzore?

Kristina Šalinović: Moj uzor je definitivno Heidi Klum! To je žena koja je napravila čudo od karijere. Ima muža, četvero mališana, a i dalje izgleda predivno. Uz to što je majka 24/7, dizajnira, radi televizijske emisije i angažirana je na mnogobrojnim projektima. Kako je ne voljeti?!


CroModa.com: Cipele s visokom potpeticom ili starke?


Kristina Šalinović: Definitivno starke! U njima se osjećam najbolje, a i preudobne su. Visoke pete nosim samo na nekim eventima, castinzima i, naravno, revijama, a svo ostalo vrijeme moja noga uživa u starkama;).



VIŠE O TEMAMAKristina ŠalinovićMakarankaTalia modelColors




Povezano