Prostitucija: Prljava tajna modne industrije

Piše: Flora Wang, London
Objavljeno 13.09.2009.

0

Ilustracija (Foto: Vogue Paris)

Ilustracija (Foto: Vogue Paris)

Fascinacija pretjerano mršavim modelima je bolesna, službeno pogonsko gorivo modne industrije je kokain, prestižni fashion weekovi nisu ništa drugo nego paravan za prostituciju, a jedini pravi cilj mode je učiniti žene nesretnim, provocirajući ih cipelama vrijednim desetine tisuća kuna, cipelama koje si one nikada neće priuštiti!

 
Iako svi znamo da je sve što piše u uvodu istina, jednako kao što je istina da Francuska ima more, svi ćemo se praviti da to nije tako. Istine s početka ovog članka mogu se ovih dana pročitati u Guardianu, što direktno – što 'između redaka'.
   
Anand Jon Alexander, čovjek koji se reklamirao pod ‘umjetničkim’ imenom Anand Jon, doživjeo je veliki uspjeh nakon što je iz Indije preselio u Ameriku. Njegovu je odjeću nosila Paris Hilton! Pojavio se čovjek i u America's Next Top Modelu!
 
I onda je prošlog mjeseca osuđen na 59 godina zatvora zbog seksualnog nasilja i silovanja modela. Optužen je po 14 točaka, kažu kako na suđenju nije pokazivao emocije, nije čak izrazio ni žaljenje… Anand je, dakle, godinama silovao modele, a neke od njegovih žrtava imale su samo 14 godina. Sve ovo odnosi se samo na njegova ‘djela’ po Kaliforniji, tek će se saznati što je radio po Teksasu i New Yorku.
 
Ilustracija (Foto: Vogue)

Ilustracija (Foto: Vogue)

Seksualno uznemiravanje (to je najblaža riječ) modela je prljava tajna modne industrije! Muški ili ženski modeli – svejedno je… Hadley Freeman, novinarka uglednog britanskog Guardiana, kaže kako je prilikom nedavnog razgovora s urednicima modnih magazina i samim modelima, a na temu Ananda Jona, uočila da im ovaj slučaj nije predstavljao nikakvo iznenađenje. Ako ih je nešto iznenadilo, to su modeli koji su se odlučili boriti za svoje dostojanstvo. Šokantno! Moda nije zainteresirana za ovu temu, piše se samo o novim editorijalima Lady Gage.

Anand Jon (Foto: Superiorpics.com)

Anand Jon (Foto: Superiorpics.com)

Zašto manekenke tako rijetko medijima javljaju o ‘neugodnostima’ koje im se zasigurno dešavaju? Zašto nerijetko pristaju na prostituciju? Najčešće su u pitanju mlade cure, željne uspjeha i slave, vjerojatno su u strahu da neće uspjeti ‘ako propuste ovu priliku’.

“Znam djevojku koja je sa 16 godina otišla na jedno snimanje u Pariz, i to kod poznatog fotografa. Priznala mi je da ju je seksualno uznemiravao. Bila je šokirana ali nije htjela više pričati o tome”, kaže njujorška manekenka Sara Ziff. I sama je Sara prošla kroz gotovo identičnu priču. Kao 15-godišnjakinja morala je objasniti fotografu da nije zainteresirana za seks, i imala je sreću jer je njemu to bilo OK. Čovjek je kulturno pitao, ona je kulturno odbila. Šokantno, zar ne?

Katie W, jedna od manekenki koje su svjedočile protiv Ananda Alexandera, kaže da je dizajnera upoznala preko interneta. Bila je, kaže, vrlo uzbuđena i sretna kada je dobila prvi mail od njega. "Rekao mi je: 'Ako zaista želiš biti manekenka, onda moraš biti spremna skinuti se do kraja u backstageu revija. Moraš se osjećati ugodno dok si gola’“, priznala je Katie. Nakon toga ju je silovao.




CroModa Digital: Zanimljivo je koliko se u modnim medijima diljem svijeta malo pisalo o Anandovim svinjarijama. Niti jedan hrvatski modni portal nije objavio ovu vijest, o Anandu je pisala jedino CroModa, ali prije skoro dvije godine.

Hrvatske je modele prošle godine prozvao Ante Gotovac: "Manekenke revijama ne mogu zaraditi za automobile, stan ili odjeću pa je logično da imaju dodatan izvor zarade. Neke se prodaju za 100, a neke za 1000 eura", kazao je Ante te dodao kako se sve bave mutnim poslovima osim Dvine Meler i Stefany Hohnjec, pisao je 09.04.2008. portal Javno.com. (T.D.)

Zanimljivo, ovih je dana i poznata britanska manekenka Sophie Anderton javno na televiziji priznala da se prostituirala. Kaže kako je spavala ‘s kim je stigla’. Više o ovom slučaju: Mirror.co.uk. (F.W.)


I Globus je svojevremeno objavio članak u kojem spominje da neke poznate hrvatske manekenke imaju veze s prostitucijom: "Na hrvatskom Jadranu u posljednje vrijeme sve je više prisutan novi oblik izvanpansionske ponude - prostitucija na jahtama - u kojoj uživaju bogatiji stranci, domaći tajkuni, pripadnici krim-miljea te ostali "namjernici" koji za cjelodnevno druženje s djevojkama mogu izdvojiti od 500 do 1000 eura. U tim krugovima može se čuti kako među njima ima i hrvatskih manekenki, čija je cijena 2000 eura po danu, ali su im klijentela isključivo stranci, jer si ne bi dopustile da netko domaći dozna čime se bave izvan modnih pista", pisao je Globus. (T.D.)



VIŠE O TEMAMAProstitucijamodna industrijaAnand Jon AlexanderHadley Freeman




Povezano