Marija Koprtla: "Lice je naša osobna iskaznica"

Piše: Marina Jakšić
Objavljeno 09.09.2009.

5

Marina Jakšić nam predstavlja Mariju Koprtlu, poznatu hrvatsku vizažisticu i autoricu popularne knjige Lice u ogledalu...

Marina Jakšić i Marija Koprtla (Foto: Dejan Barić)

Marina Jakšić i Marija Koprtla (Foto: Dejan Barić)

Marina Jakšić nam predstavlja Mariju Koprtlu, poznatu hrvatsku vizažisticu i autoricu knjige Lice u ogledalu

“Lice je zastava našeg identiteta i svaka intervencija na njemu ide smjerom istovremenih, dubinksih unutarnjih promjena. Zato je njegovo ukrašavanje , maskiranje, make-up , opasno odgovoran čin. Zahtijeva gotovo ‘mitsku’ intuiciju , svijest i znanje majstora kojem je povjereno.“...- napisala je modna novinarka Ana Lendvaj u predgovoru Marinjine knjige Lice u ogledalu

Marija Koprtla osoba je koju iznimno cijenim kao profesionalaca u svom poslu, ali i kao ženu koja je moj veliki prijatelj. Moj članci posvećeni su osobama koji to definitivno zaslužuju, a Marija je jedna od njih. Drago mi je da je Marija odlučila posvetiti svoje vrijeme kako bi nam rekla ponešto o sebi i o svome radu, ali i o nekim zanimljivim činjenicama. Od Marije uvijek naučim nešto novo i vrlo rado upijam znanje koje prenosi na mene.

Marina Jakšić i Marija Koprtla (Foto: Dejan Barić)

Marina Jakšić i Marija Koprtla (Foto: Dejan Barić)

Rođena je 1970. godine u Zagrebu, gdje radi i živi. Zagreb je njezin grad, jako ga voli, jednostavno uživa u njemu. Uvijek sam govorila da je život jedna putanja za koju nikada ne znaš gdje će završiti. Sve u životu ima svoje zašto i sve te događa s nekim razlogom. Mariju je njezin životni put uputio tamo gdje je sada najbolja i radi posao koji iznimno voli. Kada se ujutro probudiš i zadovoljan i sretan  kreneš na posao, onda je sigurno da radiš ono što voliš. Marijin entuzijazam, pozitivnost i vedrina osobine su koje jako volim. 

Nakon završene škole za modno oblikovanje i kostimografiju Profokus u Zagrebu,  2000. godine, na odjelu make-upa svoje djelovanje povezuje mislima, riječima i djelom u cjelinu osebujnog make-up izričaja. Šminka, piše, fotografira, educira… Vječna tema: Boje na licu! Znanje o šminkanju povezuje s pisanjem i fotografijom i kratkim filmovima o make-upu, čime stvara umjetničko- kreativne projekte. Autorica je prve umjetničke  edukativne knjige u Hrvatskoj za beauty make-up - Lice u ogledalu (2008.). Izložbama fotografija, u suradnji s drugim fotografima,  prezentira svoje make-up radove.

Foto: Tina Žaknić

Foto: Tina Žaknić

Marija nas je kao dobra domaćica  ugostila o svom domu te nam odgovorila na nekoliko pitanja. 

Možeš li nam reći nešto o svojim projektima, radovima i osobama s kojima si surađivala?

Marija Koprtla: “Teško mi je izdvojiti najdraže projekte i poslove, ljudi s kojima radim veliki su  kreativci  i  profesionalci u svom poslu. Kad se radi - radi se! Osmijeha nikada ne nedostaje, a jako je bitna i atmosfera na setu. Ove godine će biti 4. put da vodim make-up back stage Modnog ormara - strukovnog modnog događanja, čiji je cilj očuvanje, razvoj i promocija  modnog dizajna i modne  kulture na temeljima  struke. Čast mi je biti dio stvaralačke ekipe Ormara i sretna sam zbog kreativnosti i ideje mladih studenata, koje nemaju  granice, što oplemenjuje svaki rad, daje mi slobodu te razvija moju make-up krativnost. Ponosna sam na svoju knjigu Lice u ogledalu jer sam ostvarila ideju koja mi je bila dugo u mislima, kao i sam projekt.

Foto: Tina Žaknić

Foto: Tina Žaknić

Također, moram spomenuti odličnu suradnju s Peerom Lindgreenom , fotografom  iz Londona, modnom dizajnericom Milenom Rogulj i modelom Jagodom Mehmedović. Tad sam radila make-up za Peerovu izložbu koja je zatvarala prošlogodišnji Modni ormar.

Često sam u modi, pa tako već niz godina surađujem s modnim dizajnerima: Milenom Rogulj, Sanjom Jakupec (Mustre), Igorom Galašom, Igorom Dobranićem... Posebno mi se sviđa njihov dizajn i stvaranje odjeće, tako da sam si priuštila neke od njihovih ‘odjevnih sklupturica’- kako ih iz milja zovem kada otvorim svoj ormar! 

Odličan je projekt bio s Vesnom Šantak, slikaricom-grfičarkom, koja je povodom otvaranja izložbe imala i plesni performans za koji sam radila make-up. Sanja Sašo, akademska kiparica uvijek me nadahnjuje sa svojim umjetničkim  projektima, kao što su  “Heliotransfer“ i “Veze“, gdje sam ‘zadužena za lica’. Filmić “Veze“ je ‘prošetao’ Europom 2007. godine: Njemačka, Belgija, Španjolska… Uz „Veze“ me veže i to da sam po prvi put došla s duge strane kamere, u jednoj kratkoj priči filma. Surađujem već godinama s brandom L'oreal Paris u Zagrebu!”

Marija Koprtla (Foto: Dejan Barić)

Marija Koprtla (Foto: Dejan Barić)

Tvoja karijera make-up umjetnika krenula je u zrelijoj dobi života. Kako to da si se odlučila na takav životni preokret, nakon edukacije za sasvim drugo zanimanje? 

Marija Koprtla: “Nekako se sve u životu poklopilo: Odluka, trenutak, sreća. Simbolično je da sam  prvo lice šminkala na svoj rođendan, prije deset godina. Rođendan i rođenje novog posla!(smijeh!) 

Tinjala je kreativnost koja je željela van. Upoznavajući ljude i promatrajući lica, prije svega vođena interesom za psihologiju, estetiku i ljepotu, 1999. godine upisala sam školu za make-up. Odijevanje, osjećaj osobnosti, svjetlo i tama - boja, umjetnost i kultura - različitosti, žena i muškarac – lice, psihologija i sadašnji trenutak- sve je to pozitivna energija mog posla - make-up artiste. Tada sam imala 29 godina i jednostavno mogu reći da nikad nije kasno!“ 

Lice u ogledalu je prva knjiga koja na vrlo jednostavan način objašnjava osnove šminkanja obogaćene brojnim primjerima za sve uzraste žena i muškaraca. Kako to da si se oslučila na tako velik i zahtjevan potez?

Marija Koprtla: “Pišući tekstove  o make-upu za časopise i kozmetičke tvrtke, surađujući s mnogim odličnim fotografima, vođena ljubavlju prema fotografiji, koja mi je hobi, ali prije svega i željom da podijelim svoje znanje o šminkanju, došlo je do ideje projekta. Na projektu se radilo dvije godine - od ideje do promocije.“

Knjiga je namijenjena korisnicima dekorativne kozmetike, ženama koje žele saznati nešto više o umijeću  šminkanja te osobama koje upravo šminkanje vide kao vlastiti poziv te vještinu koju žele istražiti. Lice u ogledalu svojevrsni je uvod u osnove make-upa koji će vam pomoći da u svakom trenutku zasjate istinskom ljepotom. Istaknite svoju osobnost! Svi ‘šminkerski trikovi’ u knjizi Marijinih su ruku djelo!

Je li put bio trnovit?

Marija Koprtla: “Sve to vrijeme projekt se razvijao i rastao, tako da je izašao van kao ‘3 u 1’ ( smijeh!).  Knjiga, kratki umjetnički film o make-up-u i izložba mojih make-up radova koje je snimilo 20 fotografa, većina  je vezana uz FKZ.  Posebna mi je čast bila što sam projektom otvorila 3. Modni ormar, i to u galeriji Stančić u Zagrebu.

Lice u ogledalu doživjet će i svoje njemačko izdanje. Koliko si dugo radila na svojim ideajama? Što misliš o poslovici "Svatko odabire svoj put u životu"? 

Marija Koprtla (Foto: Goran Čižmešija)

Marija Koprtla (Foto: Goran Čižmešija)

Marija Koprtla: Idemo dalje! Rad, rad i korak po korak! Ideja i rad na ideji, prikupljanje znanja, snaga volje, tu se nađe i ‘x faktor’,obično ga zovemo sreća, svi oni se trebaju sastati da se napravi  korak u  ostvarenju snova i životne priče svakog od nas. Što će biti sutra - ne znam, ali pokušavam danas i sada stvoriti dobar put za sutra! Da, svatko odabire svoj put u životu ali nekada i sudbina umiješa svoje prste! 

Što za tebe danas predstavlja ova knjiga? Kakav je osjećaj znati da žene prakticiraju tvoje savjete?

Marija Koprtla: “Jedan korak u ostvarenju snova. Lice je naša osobna iskaznica, naša posebnost i zanimljivost. Ono je lako uočljivi dio tijela na kojem osoba ispisuje svoj životopis, prikazuje neprekidno film svoje duše - raznih žanrova. Ljepota dolazi iznutra, a očituje se na licu. Veseli me pomisao da sam ljudima koji se šminkaju pridonijela novom osmijehu kada se svakodnevno uljepšavaju i gledaju svoje lice u ogledalu.“ 

Što bi savjetovala mladim, budućim vizažistima, kojima je vjerojatno životni cilj ostvariti karijeru poput tvoje?

Marija Koprtla: “Budite kreativni i razvijajte umijeće šminkanja. Usudite se ne kopirati. Svima sve ne stoji! Ne postoje dva ista lica, jer ljepota je neponovljiva. Učite o make-upu ako ste se već odlučili da vam to postane zanimanje. Šminkanje je zanat, tu je potrebno jako puno iskustva, psihologije, mirna ruka dok radite i na kraju, ali prije svega, ljubav prema tom poslu.

Umjeće šminkanja mi omogućuje da licu dam novu ulogu, naglasim osjećaj te da pružim vlasniku novi pogled na njegovo lice. Jednostavno mi dozvoljava da istaknem ljepotu i osobnost svakog pojedinog lica.“ 

Što možemo očekivati od tebe u narednom razdoblju? Pripremaš li nešto novo?

Marija Koprtla: “Uvijek! U  pripremi je novu priča make-upa s provjerenom ekipom i novim ljudima koji su se pridružili projektu. Promocija je u studenom uz meni najdraže strukovno modno događanje, Modni ormar

Tko je tvoj idol u životu, ili osoba koju smatraš posebnom?

Marija Koprtla: “Postere sa zida sam davno skinula (smijeh!) Osobe koje su blizu mog srca za mene su posebe.“ 

Hvala ti, Marija, na divnom prijateljstvu, posebnoj posveti u mojoj knjizi i na vremenu izdvojenom za ovaj razgovor! 

Neki od projekata na kojima je Marija radila:

  • Suradnja s fotografom Danielom Kašajem na internacinalnom projektu „Haljina“ fashion Photographers Circel ( objavljeno u talijanskom „Flairu“ 2007.)
  • Suradnja s Suzanom Celec, fotografkinjom iz Slovenije, model: Marina Jakjšić, styling: Dalibor Vitas 
  • 24. muzički biennale Zagreb na predstavi/perfomansu „Eto Vas“ u režiji Maria Kovača, te snimanju stranica kataloga Biennala (2007)
  • Izložba radova studenata TTF-a i perfomans-revija kostima 19. stoljeća na otvaranju Tjedna mode u Zagrebu, Galerija Stančić...

Pogledajte i galeriju fotografija s radovima Marije Koprtle. Fotografija: Tina Žaknić, Marin Mešter, Suzana Celec, Mislav Bilić i Tanja Tevih.






Povezano