Ray Ban Wayfarer - Ikona našeg doba

Piše: Gasha Miladinović, Zagreb
Objavljeno 08.09.2008.

37

Ray Ban Wayfarer (Foto: feeclopinette.wordpress.com)

Ray Ban Wayfarer (Foto: feeclopinette.wordpress.com)

Prve naočale Ray Ban Aviator napravljene su 1937. godine na zahtjev poručnika Johna MacCreadyja, koji je nakon svoje avanture letenja balonom tvrdio da mu je vid oštećen jakim suncem.

Dva najpoznatija modela sunčanih naočala ikada napravljenih su Ray Ban Aviator i Ray Ban Wayfarer. Prve naočale Ray Ban Aviator su napravljene 1937. godine na zahtjev poručnika Johna MacCreadyja, koji je nakon svoje avanture letenja balonom tvrdio da mu je vid oštećen jakim suncem. Kontaktirao je  firmu Bausch & Lomb (proizvođači istih) i zamolio ih da naprave naočale koje neće samo pružati odličnu zaštitu od sunca, već će izgledati i elegantno.  Tako su rođene poznate naočale sa tankim, zlatnim i laganim (samo 150 grama) okvirom i zelenim staklima napravljenim sa mineralnim filterom, koji štiti oči od ultravioletnih i infracrvenih zraka. Ove naočale su modna povijest, favorit Freddyja Mercuryja i Michaela Jacksona.

Ray Ban Wayfarer (Foto: Time.com)

Ray Ban Wayfarer (Foto: Time.com)

Ali, meni su još zanimljivije Ray Ban Wayfarer naočale, koje zadnjih par godina, malo je reći, imaju revival. Čak ih i mama kučka modne industrije, urednica američkog Voguea, nosi.  Gdje god sam bila zadnjih godina prosječno uočavanje istih na prolaznicima je otprilike svake dvije minute. London, New York, Chicago, Istanbul, cijeli svijet ih ponovo nosi! Kako na mladim ljudima, tako i na onim starijim koju su ih kupili 80-ih godina, i sada nisu svjesni svoje trendseterske uloge. Uvijek su mi se sviđale, pogotovo radi nekog instantog cool rock'n'roll imidža, ali sam nekako to ignorirala jer ih baš svi i svugdje nose.


Međutim, uđem ja u dućan prošlog tjedna da kupim sebi drugi par očiju i vidim Wayfarerice poznatog izgleda samo u novoj jarko crvenoj boji. Kao pravi rogati horoskopski znak, ne uspijevam odoljeti crvenoj boji i probam ih. To je bilo to što mi je nedostajalo cijelog života. Tada sam to shvatila, još kada mi je rekla da su to najpogodnije sunčane naočale za stavljenje dioptrijskih stakala, "wild horses couldn't drag me away"! Ipak, one su legendarna klasika.


Wayfarerice je dizajnirao Raymond Stegeman 1952. godine. Dizajn je bio  radikalno drugačiji, te je koristio tehnološke prednosti u obradi plastike. Ciljna grupa su i dalje bili piloti. Ni sami proizvođači nisu ni sanjali da će baš one postati "kultni objekat" dok ih je Marilyn Monroe nosila. Međutim, ključni momenat koji je ove naočale učinio legendarnim asesoarom je pojavljivanje u filmu Breakfast at Tiffany's.


U periodu 50-ih i 60-ih godina mnoge ličnosti koje su i same bile ikone nosile su baš Wayfarerice. To su npr. bili Bob DylanJames Dean i Andy Warhol.

Ray Ban Wayfarer

Ray Ban Wayfarer

Mislim, kakva sreća da ti takvi ljudi počnu nositi tvoj dizajn. Ikona na ikoni. Čak su i sami proizvođači svjesni svoje sreće s Dylanom. Kažu da je to savršeni imidž koji žele za svoj proizvod. Pobunjenik sa razlogom i suštinom. Izgledom i sadržajem.


70-ih godina Wayfarerice gube popularnost u širim masama, te ponovno postaju trend 80-ih godina pojavljivanjem u filmovima The Blues Brothers i Risky Business. Ponovo postaju vrlo popularne na glazbenoj sceni.


90-ih godina nisu više tako popularne. 2001. godine izbacuju redizajn koji je okarakteriziran kao grozan. Međutim, sredinom ovih naših nultih godina one ponovn potvrđuju svoj bezvremenski cool status. Prvo su ih počele nositi zvijezde poput  Chloe Sevigny i Mary Kate Olsen, pa su i sami proizvođači primijetili kako je cijena njihovih retro modela na Ebayu sve veća. Povratak Wayferersa 2007. godine je odgovorio na zahtjev. Proizvođači su izbacili tri linije: Original Wayfarer, New Wayfarer i Wayfarer Folding styles. Njihova marketinška strategija je išla u tri pravca - povratak originalnih Wafarerica, buntovnički dizajn, buntovnička kampanja i visokoprofilirani PR događaji, uz korištenje novih medija poput Myspacea. Wayfarerice su jedne od najprodavanijih naočala.


One su jednostavno instant cool.  One su "kultni objekt" pobune, i često ih se može vidjeti uz kožnate jakne i gitare. Niti jedna advertising kampanja ne može nadmašiti činjenicu da su baš te naočale bile zaštitni znak nekih od najvećih ikona našeg doba. One su "cooler than being cool", ona su nadmašile sebe i svoju prvobitnu funkciju. Malo koji modni asesoar je kult (možda jedino Chanelova torbica). Kupujete mit ili urbanu legendu, a ne obične sunčane naočale.

VIŠE O TEMAMAsunčane naočaleRay-BanRaymond StegemanWayfarerWayfarericeBausch & LombJohn MacCready




Povezano