Zašto puno jedem? 5 glavnih razloga i uzroka prejedanja

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 13.05.2017.

16

Ilustracija | Foto: Vogue

Ilustracija | Foto: Vogue

Sanjate o mršavljenju i o tome da postanete vitka, no nikako ne možete smanjiti količinu hrane koju jedete? Evo u čemu leže razlozi prejedanja!

Čak i ako redovito trenirate u teretani, ako želite smršavjeti, a ne pazite na svoju prehranu, rezultata neće biti. Često jednostavno ne možete ne pojesti sendvič za koji znate da vam ustvari ne treba. Pitate se u čemu leže razlozi i uzroci? Idemo redom!

1. Prehrambene navike

Moguće je da ste od svoje obitelji preuzeli tendenciju jesti puno i do prejedanja. Mama i baka možda su smatrali da je put do sreće i blagostanja puno hrane.

Razmislite: Što su za vas sreća i blagostanje?

2. Štedljivost

Ne možete se zaustaviti samo zato što vam je žao što namirnice propadaju? Jedete zadnji komadić kobasice jer znate da on sutra više neće biti dobar? A hrana košta... Dok se ne razračunate sa svojom štedljivošću, osuđeni ste na prejedanje. Pokušajte kuhati manje porcije ili učinkovitije kupovati namirnice.

Razmislite: Volite li svoje tijelo jednako kao i svoj novčanik?
 

3. Nedostatak energije

Redovito premalo spavate, imate puno posla, ne uspijevate se odmoriti i opustiti... Jedino iz čega možete izvući energiju je hrana. Zato jedete i do tri puta više nego što biste trebali.

Razmislite: Šetnja od pola sata po parku ili osmosatni san pomoći će vam da napunite zalihe energije jednako učinkovito kao i hrana. A od šetnje se nećete udebljati!

4. Zanemarivanje tijela

Koliko često slušate svoje tijelo: obraćate pažnju na to je li mu udobno ili ne, na to kako se osjećate i kako ste raspoloženi? Možete si sto puta reći da trebate smršavjeti, no ako ne volite svoje tijelo, teško da ćete paziti na njega.

Razmislite: Imate samo jedno tijelo. Da biste smršavjeli, prije svega biste se trebali sprijateljiti s njim i češće obraćati pozornost na njegove potrebe.

5. Manipulacije

Različite reklame kvare našu percepciju. Na primjer, govore vam da nije strašno ako ste pojeli previše - samo uzmite tabletu i sve će biti ok. Neke pak reklame govore kako samo obilna trpeza može okupiti obitelj. Mi nesvjesno prihvaćamo te modele ponašanja i koristimo ih u svojem životu.
 
Razmislite: Koju svoju potrebu ispunjavate prevelikom količinom hrane? Možda vam fali topline i podrške? Kako ih možete dobiti osim da puno jedete?

VIŠE O TEMAMAmršavljenjeprejedanjezdrava prehrananedostatak energije
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se