Uštedite novac: 7 pravila (dobrog) modnog šopinga!

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 01.03.2017.

57

Ilustracija | Foto: Confessions of a Shopaholic

Ilustracija | Foto: Confessions of a Shopaholic

Donosimo nekoliko dokazano dobrih savjeta koji vam mogu biti od pomoći ako ste skloni gomilanju (nerijetko nepotrebne) robe

Razmislimo racionalno o svemu: je li nam potrebna sva odjeća koju imamo? Ne bi li lakše bilo imati manju garderobu, ali sa stvarima koje konstantno nosimo? Ako točno znamo što imamo, suvišne nepotrebne stvari neće pristizati u naš ormar. Dakle, koji su sve mogući načini koji sprječavaju pojavu nepotrebne odjeće u našem ormaru?

1. Ne kupujte nekoliko istih ili sličnih stvari odjednom

Iznimka od tog pravila mogu biti sokne, donje rublje ili bazne majice kratkih rukava. U većini situacija kada neku stvar iznosimo, nemamo nikakvu želju nositi još jednu identičnu! Čovjeku treba promjena. Tim više, ako kupite po jednu stvar (mislimo na jednu stvar jednog modela), postoji mogućnost njenog odijevanja u više različitih kombinacija. Osim toga, shvatit ćete pristaje li vam. Ako vam je stvar zaista prirasla srcu, nakon što iznosite jednu varijantu neće vam biti teško vratiti se u istu trgovinu po još jednu.

2. Kupujte jednu kvalitetnu i skupu stvar umjesto nekoliko jeftinih i brzo potrošnih

Čini se da su 3 super majice za 99 kn dobar ulov – moći ćemo ih nositi dugo i stalno ćemo biti različito odjeveni. A što dobiješ s tom jednom – stalno jedno te isto! Ali, „super majice“ izgubit će svoju ljepotu već nakon nekoliko pranja, dok će nam jedna kvalitetna služiti neprestano  iznova, a novi izgled možemo postići kombinacijom različitih šalova, marama, nakita, vesti i ostalog…

3. Vratite stvari u trgovinu ako ste kod kuće shvatili da vam ne odgovaraju

Naravno, ne da nam se. Nekako je neugodno, pa već smo kupili… Potrebno je vratiti se u trgovinu, a i imati sačuvan račun…  No, ako nekoliko puta vratite stvari koje vam ne odgovaraju, počet ćete racionalnije gledati na kupovinu. Za svaki slučaj potrebno je sačuvati kutije cipela i račune svih novih stvari! Uz to, u svakoj će  trgovini bez ikakvih problema uzeti stvar nazad 2 tjedna ili čak mjesec dana od vremena kupnje, ako je ona, naravno, ostala u nepromijenjenom stanju i ima etiketu s cijenom. Prilikom kupnje pitajte možete li vratiti stvar ako kod kuće shvatite da vam ne odgovara.

4. Ne kupujte stvari na akcijama gdje popust dobivate ako kupite nekoliko stvari

Takve su akcije pravi put k natrpavanju svojeg ormara jer često, kako bi ostvarile popust, žene zbog jedne stvari na koju su bacile oko kupe njih još nekoliko, tek toliko. Ako vam se posebno svidjela neka stvar na takvoj rasprodaji, pronađite prijateljicu koja će za sebe pronaći drugu stvar i obavite kupovinu zajedno. A možete i na licu mjesta pitati nekoga od kupaca, možda se nađe netko tko je u jednakom položaju kao i vi pa se udružite i podijelite popust.

5. Kupujte samo ono u čemu izgledate odlično, wow, a ne ono što "može proći"

Istina, potrebno je uložiti malo više vremena, no jednim ćete udarcem ubiti dvije muhe, ili čak tri: odlično ćete izgledati, uštedjet ćete novac (jer ono što može proći uskoro ćete poželjeti zamijeniti nečim novim) i nećete zatrpati ormar!

6. Svaki put kad kupite nešto novo bacite najstariju i najviše iznošenu stvar (a može i dvije)

Tako će vaša garderoba s obzirom na broj stvari ostati u optimalnoj veličini, sva odjeća neće biti iznošena, već lijepa i uredna.

7. Sjetite se sljubljivanja "mesa s krumpirom" ili "čokoladne glazure"

Odakle sad krumpir i glazura ako pričamo o odjeći?! Upravo je s tom hranom dizajner Michael Kors usporedio našu garderobu! 70 % našeg garderobnog jelovnika trebalo bi činiti jednostavo „meso s krumpirom“ (bazna odjeća provjerenih neutralnih boja i jednostavnih krojeva koju je lako kombinirati), a 30 % glazura: neobična odjeća, privlačnoga izgleda, s printovima koji potiču na razmišljanje. Upravo na račun „glazure“ naš će izgled biti aktualan i sa stilom, no ne treba zaboraviti niti na „krumpir“ – bez tog dijela garderobe izgledat ćete previše šareno, neusklađeno, ako ne i sasvim ružno.

VIŠE O TEMAMAmodni savjetimodni trikovi
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se