Ljepota Vijesti i savjeti

Prava boja kose za vas: Odaberite između plave, crvene, smeđe i crne

Boja kose može definirati oblik frizure, istaknuti boju očiju, zaokružiti cjelokupan stil odijevanja i naglasiti vašu osobnost. No primijetite li da, primjerice, morate nanositi mnogo više šminke nego inače, boja koju ste izabrali vjerojatno je pogrešna.

Autor: Nataša Družijanić (Frizeraj/She.hr)Objavljeno 26.02.2010.0

Odabrati boju kose koja vam najbolje pristaje mnogo je teže nego odabrati boju koja vam se najviše sviđa.

Boja kose (Foto: She.hr)

Boja kose (Foto: She.hr)

Boja može definirati oblik frizure, istaknuti boju očiju, zaokružiti cjelokupan stil odijevanja i naglasiti vašu osobnost.
No primijetite li da, primjerice, morate nanositi mnogo više šminke nego inače, boja koju ste izabrali vjerojatno je pogrešna.

Boja bi, prije svega, trebala biti u skladu s tonom kože.

Hladni ten najčešće prate plave, zelenoplave ili tamnosmeđe oči, a pristaju mu crne, hladne smeđe te pepeljastoplave nijanse. Žutu, zlatnu i crvenu trebalo bi izbjegavati. Osobe toplog tena imaju zlatnosmeđe, kestenjaste ili zelene oči i najbolje izgledaju s čokoladnom, bakrenom i zlatnoplavom bojom kose, a najlošije s bijelom i ljubičastom. Boja kose, također, ne bi smjela biti previše slična boji tena; ona ga treba nadopunjavati, a ne se stopiti s njim tako da izgledate bezlično.

Sljedeći je korak odabrati između plave, crvene, smeđe i crne.

Plava boja pristajat će osobama koje su u djetinjstvu imale vrlo svijetlu kosu, kao i onima koje brzo izgore na suncu i čiji je ten roskast. Odlučite li se na bojenje kod kuće, nemojte kosu posvjetljivati za više od dva tona i izbjegavajte tople, zlatne nijanse koje se lako pretvore u neželjene narančaste. Jednako tako, posvijetljena kosa sklona je isušivanju i ne budete li upotrebljavali kvalitetne proizvode za njegu, umjesto atraktivno, mogli biste, nažalost, izgledati "jeftino".

Crvena kosa, ovisno o nijansi, mnogima lijepo pristaje, ali zahtijeva posebnu pažnju jer se vrlo brzo ispire pa je nijansa drukčija sa svakim novim pranjem. Intenzivnocrvena boja može istaknuti i nepravilnosti na koži i zato je najbolje zamoliti frizera za savjet. Najprirodnije djeluju narančastocrveni te crvenosmeđi tonovi, koji su uz to i najpostojaniji. Odnedavno su na tržištu i regeneratori u boji, koji su jednostavni za upotrebu, a maksimalno odgađaju potrebu za novim bojenjem.

Boja kose (Foto: She.hr)

Boja kose (Foto: She.hr)

Smeđe nijanse najbolje reflektiraju svjetlo i zato kosa izgleda zdravije i sjajnije, a eventualna oštećenja gotovo su neprimjetna. Imate li svijetao ten i prirodno smeđu kosu, razmislite o tome da je posvijetlite za ton ili dva kako biste izgledali mlađe i svježije. Odlučite li se, pak, na tamnosmeđu, svakako se obratite stručnjaku jer biste u protivnom mogli dobiti crnu boju koju je poslije veoma teško ukloniti bez oštećivanja.

Crna kosa pristaje uz tamni, maslinasti ten i najbolje izgleda na mlađim osobama. S pojavom prvih bora trebalo bi je ipak malo posvijetliti jer s pretamnom kosom djelovat ćete starije i umornije.

,

Ocijeni članakPovezani sadržaj

KomentirajKako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK