Ljeto u Hrvatskoj: Veliki pregled glazbenih festivala i koncerata

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 13.06.2017.

0

Ilustracija | Foto: Ultra

Ilustracija | Foto: Ultra

Hrvatska obala će ovog ljeta biti užarena od svih silnih događanja, a tu valja izdvojiti i megalomansku Ultru sredinom srpnja, kao i niz 'manjih' festivala

Ovih dana si mnogi nesumnjivo postavljaju pitanje kako isplanirati godišnji odmor. Međutim, ako ste glazbeni fanatik i festivalski junkie, odluka može biti još kudikamo teža. Hrvatska u 2017. broji ogromnu količinu festivala, ali i pojedinačnih koncerata, a ako tome pridodamo još i zemlje u okruženju - brojka se duplicira. Iako bi mnogi ovaj skup dilema okarakterizirali kao first world problems, ovaj članak je zamišljen kao tradicionalni pregled nadolazećih događaja koje vrijedi posjetiti po mišljenju autora ovih redaka.

Od Death Gripsa do Pet Shop Boysa

Prije nego krenemo s analizom festivalskih događaja, u prvom redu valja istaknuti pojedinačne solo koncerte, a tu u zadnje vrijeme definitivno prednjače vrijedni dečki i cure iz zagrebačkog LAA-a. Od početka lipnja do kraja kolovoza Los Angeles Agency je najavio preko desetak super kul događaja, od netom održavnih koncerata za Ministry  i bolesnih Death Grips pa do nastupa za imena kao što su Mastodon, Kvelertak, Ryan Adams, The Dillinger Escape Plan, The Kills, Duran Duran, itd. Tu su i dva festivalska događaja: Zagreb Rock Fest u lipnju (Prophets Of Rage, The Cult) te Jazine Open Air tijekom kolovoza u Zadru (Pet Shop Boys).

INmusic, Ultra, Fresh Island...

Hrvatska je gotovo pa postala mekom za ljetne festivale. Iako je čast otvaranja sezone dosad tradicionalno pripadala zagrebačkom INmusicu (19.-21.06.), ove godine spin-off srbijanskog Exita - Sea Star Festival udario je kamen temeljac za nešto što bi u nadolazećem razdoblju svakako moglo postati nezaobilazno odredište za sve ljubitelje glazbe. Iako je ove godine line-up bio koncipiran po principu "za svakoga nešto", bookiranjem sastava u rangu Modestepa ili Penduluma daje do znanja da bi sljedećih godina od ovog festivala moglo nastati zaista nešto interesantno.

Jasno, hrvatska obala će ovog ljeta biti užarena od svih silnih događanja, a tu valja izdvojiti i megalomansku Ultru sredinom srpnja, kao i niz "manjih" festivala. U prvom redu tradicionalna izdanja malo zeznutije elektronske glazbe koju promoviraju Dimensions i Outlook u Pulu krajem kolovoza i početkom rujna, ali i događaje koji se odvijaju nešto južnije - Soundwave (27.-31.07.), Defected (10.-15.08.) ili Superuho (07.-09.08.). Zrće se tu postavlja kao nezaobilazni faktor, no uz hrpu dosadnjikave glazbe za nagelirane Talijane i ova popularna plaža ima svoje dragulje - domaći Fresh Island sredinom srpnja, odnosno "engleske" festivale poput Hideouta krajem lipnja ili Sonusa krajem kolovoza.

Naši susjedi ne spavaju zimskim snom pa austrijski Nova Rock u lipnju ili Frequency u kolovozu tradicionalno donose značajna i velika imena. U tom kontekstu na mađarski Volt ili Sziget također ne treba trošiti suvišne riječi.

Na vama je da odaberete gdje i kako.

VIŠE O TEMAMAglazbeni festivali
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se