Blogomanija: Modni blogovi kao alternativa Vogueu

Piše: Dunja Lacković, Zagreb
Objavljeno 16.02.2011.

1

Scott Schuman i Garance Dore (Foto: Teen Vogue)

Scott Schuman i Garance Dore (Foto: Teen Vogue)

Veterani blogerskog modnog svijeta i takozvani izumitelji popularnog streetstylea svakako su Garance Dore, francuska ilustratorica, fotografkinja i naravno blogerica, i Scott Schuman, svima znan kao The Sartorialist

Smatrate li sebe pravim modnim znalcem ili samo ljubiteljem mode, u oba slučaja sigurno vam nije teško uz pet omiljenih dizajnera nabrojati i pet omiljenih modnih blogova. U doba konzumerizma i opće digitalizacije, čiji su moda i modna industrija sastavni i neizbježan dio, pojava i pošast modnih blogova fenomen je koji već nekoliko godina ne prestaje intrigirati.

Već  je i sama pojava bloga kao forme početkom ovog tisućljeća zakotrljala lavinu burnih rasprava i pitanja, ponajviše o relevantnosti i kompetentnosti samih autora/blogera nasuprot obrazovanim i etabliranim novinarima, neovisno o temama i područjima koja su pokrivali. Drugačije nije ni s modnim blogovima, pa tako dok ih jedni hvale, podržavaju i ovisni su o svakodnevnoj dozi omiljenih postova, drugi ih smatraju nepotrebno i neosnovano utjecajnima. A utjecaj je stvarno velik – od kategorizacije unutar samih modnih blogova, do činjenice da je titula 'modni bloger' postala ni više ni manje nego zanimanje.


Na vrhu su Garance Dore i Scott Schuman


Veterani blogerskog modnog svijeta i takozvani izumitelji popularnog streetstylea svakako su Garance Dore, francuska ilustratorica, fotografkinja i naravno blogerica, i Scott Schuman, svima znan kao The Sartorialist; njih su dvoje svojim istančanim ukusom ali i izuzetnim fotografskim umijećem zauzeli sam vrh piramide modnih blogova.
 
Bloglovin' Awards

Bloglovin' Awards

U kategoriji osobnog stila mnogo je djevojaka koje su u kratkom roku prešle put od potpune anonimnosti do neizostavnih sudionica prvih redova i crvenih tepiha svjetskih modnih događanja. Trenutno najpopularnija od njih svakako je Rumi Neely koja iza sebe već ima niz uspješnih suradnji s raznim modnim magazinima, ali i nekim high-street brandovima koji su izbacili nekoliko odjevnih

Tavi

Tavi

komada s njezinim potpisom. Rumi je za svoj blog Fashiontoast upravo osvojila dvije nagrade na dodjeli Bloglovin' Awards, svojevrsnom blogerskom Oscaru. Kako je navela na svom blogu, nagrade je, kao prava zvijezda, pokupila trčeći između revija na ovosezonskom njujorškom tjednu mode.


Uz kategorije uličnog stila i osobnog stila, postoje još i blogovi koji prate, prenose i komentiraju najnovije modne kolekcije, dizajnere i trendove, ali u isto vrijeme svojim sugestijama i izborom odjevnih kombinacija i sami stvaraju trendove. Jedan takav je i KnightCat, američke studentice blogerice, koja unatoč globalnoj popularnosti  i dalje uspješno i samozatajno skriva svoj identitet.


I dok modni blogovi svakodnevno niču kao gljive poslije kiše, teško je dati jednostavan odgovor i formulu kako od anonimnog modnog entuizijasta postati prava zvijezda i pokretač trendova. Popularnost modnih blogova svakako leži u činjenici da se široka publika lakše poistovjećuje s običnim ljudima koji se pojavljuju na slikama modnih blogova ili stoje iza njih, nego što se mogu poistovjetiti s modnim svijetom koji su navikli gledati u medijima, a koji se u svim segmentima čini tako dalek i nedostižan. Činjenica da ni velike modne kuće, sami dizajneri ili izdavači modnih magazina nisu ostali ravnodušni prema popularizaciji modnih blogova, također govori sama za sebe.


Trend modnih blogova i njihov utjecaj čak i nakon dvije godine od njihove masovne pojave iz sata u sat i dalje raste, no njihova relevantnost većinom ipak ostaje upitna. Hoćete li modnu inspiraciju i savjet potražiti na blogu 13-godišnje Tavi, ili ćete, na uskoro već staromodan način, nestrpljivo čekati određeni datum u mjesecu te otrčati do kioska i uživati u listanju mirisnih stranica najnovijeg britanskog ili francuskog izdanja magazina Vogue, ipak ostaje stvar osobnog izbora.


> Ana Škiljić: Naši dizajneri rade fantastične stvari, kupujmo hrvatsko!

> Jelena Karakaš (BgdStyle): Tko ne voli cipele, ne voli ni ljude!

> Matea Martek: Moda je napokon tamo gdje joj je i mjesto!



VIŠE O TEMAMAmodni blogoviGarance DoreScott SchumanThe SartorialistTaviRumi Neely




Povezano