Pin-up stil je IN: Do seksi retro looka u 7 koraka

Piše: She.hr
Objavljeno 12.08.2010.

1

Pin-up slike proizvodile su se u masovnoj produkciji i vrlo brzo su postale ultimativni hit, a njihove glamurozne modele vinule su do razine obožavanja, slave te statusa seks-simbola tog vremena

Pin-up stil

Pin-up stil

Pin-up slike proizvodile su se u masovnoj produkciji i vrlo brzo su postale ultimativni hit, a njihove glamurozne modele vinule su do razine obožavanja, slave te statusa seks-simbola tog vremena

Termin pin-up izvorno potječe iz Engleske još iz 40-ih godina prošlog stoljeća, a odnosi se na sliku atraktivne ženske osobe, koja je prikačena o zid.

Takve slike bile su objavljivane u časopisima, novinama, kalendarima ili na razglednicama. Kako su postajale popularne, kroz sljedeću dekadu termin se počeo koristiti za sve djevojke, modele, starlete ili pak imaginarne "idealne" ljepotice koje su se nalazile na takvim slikama, crtežima, ilustracijama, fotografijama...

Pin-up slike proizvodile su se u masovnoj produkciji i vrlo brzo su postale ultimativni hit, a njihove glamurozne modele vinule su do razine obožavanja, slave te statusa seks-simbola tog vremena.

Pin-up stil

Pin-up stil

Vintage pin-up djevojke uglavnom su bili glamurozni modeli, manekenke i filmske glumice. Jedna od prvih pin-up zvijezda bila je Betty Grable, američka glumica, pjevačica i plesačica. Njezine su slike objavljivane za vrijeme drugog Svjetskog rata i bila su utjeha vojnicima koji su obitavali daleko od kuće i borili se za svoju državu.

Svakako treba spomenuti i ostale čuvene holivudske pin-up zvijezde kao što su Ava Gardner, Marie McDonald, Bette Davis, Marilyn Monroe, Jane Russell, Jean Harlow i, svakako, Bettie Page, kultni američki fetiš model 50-ih čiji je stil inspirirao mnoge pin-up umjetnike od tada pa sve do danas.

Biografski film o ovoj ultimativnoj pin-up ikoni ("The Notorious Bettie Page" , 2005.) reinkarnirao je ovaj look, a povratku pin-up stila uvelike je pridonijela i pin-up zvijezda današnjice - sveprisutna Dita Von Tesse, američka kraljica burleske, koja je svoju čuvenu točku plesa u ogromnoj čaši martinija unovčila zvjezdanim statusom.

{youtube}sGeXaqBN2ls{/youtube}

Žene se i danas rado poistovjećuju s zvijezdama tog vremena, te njihov stil sve više prihvaćaju i oponašaju. Pin-up djevojke simbol su glamura i putene ženstvenosti, a stil koji su dovele do kultnog statusa pop kulture poželjni je retro look koji je intenzivno zaživio unazad par godina i koji uspješno pronalazi put do aktualnih modnih i make-up kolekcija.

Ovakva vrsta odijevanja iziskuje puno vašeg vremena te je dosta složen proces ali odražava eleganciju i ženstvenost. Žensko tijelo zavučeno u pripijenoj odjeći, istaknuto na visokim potpeticama, popraćeno modnim dodacima i vječnim crvenim ružem na usnama i lakom za nokte, odraz su samopouzdanja i zavodljivosti.

Do pin-up looka u 7 koraka:

1. Frizura: Obavezno obratite pažnju na to da vam frizura nadopunjuje oblik lica. Stil iz 40-ih i 50-tih godina podrazumijeva kombinaciju "pin"uvojaka, uvojaka zavinutih u stranu i/ili "victory" uvojaka. Pokušajte sami napraviti ovakvu frizuru, a u slučaju da se ne snalazite pronađite stručnu pomoć frizera.

2. Make-up: Potražite savjet vizažista za odabir boja koje odgovaraju vašem tenu. Za pin-up look karakterističan je prirodni make-up s naglaskom na obrve, trepavice i usne. Boja vaših obrva trebala bi odgovarati boji vaše kose. Obrve treba oblikovati u lijepi i precizan luk, te ih je poželjno još dodatno naglasiti olovkom za obrve.

Pin-up stil

Pin-up stil

Boju maskare treba uskladiti s bojom kose (tamna kosa - crna maskara, svijetla kosa - smeđa maskara), a umjetne trepavice se koriste kada želite staviti poseban naglasak na oči. Koristite prirodne nijanse sjenila za oči, a tamnim tomovima naglasite dubinu pogleda. Boja ruža treba biti što tamnija, onoliko koliko vam to dozvoljava vaš prirodan ton usana. Da bi usne bile što senzualnije, iscrtajte ih olovkom za usne ali u istoj boji odabranog ruža.

3. Korzet: Ovaj odjevni predmet nije pravilo ali svakako ima kultni status koji se veže uz pojam pin-upa. Ako ste odlučili nositi korzet tada se savjetujte sa stručnjakom za izradu ovog nimalo ugodnog predmeta da biste čim bolje pogodili mjeru.

4. Kostimi: Internet je prepun pin-up slika kao i trgovina koje prodaju vintage odjeću, među kojom se nalaze i kostimi koji evociraju pin-up djevojke s razglednica i postera 40-ih godina. Iako kostimi nisu "nosiva" odjeća u svakodnevnom smislu, zašto se ne biste poigrali i dragom priuštili posebno pin-up iznenađenje - poklonite mu sebe u ulozi zločeste djevojke iz susjedstva.

5. Donje rublje: Halteri, halteri, halteri. Evo zašto muškarci obožavaju pin-up stil! :) Donje rublje je seksi i naglašava sve ženske atribute. Samostojeće najlonke, halteri, prozirne gaćice, volančići, resice, grudnjaci... Sve je mora izgledati vrlo autentično, jer loš odabir donjeg rublja može upropastiti cjelokupni dojam.

Pin-up stil

Pin-up stil

6. Cipele: Cipele su ženstvene, zaobljene, s visokom potpeticom. S "peep-toe" modelom (s otvorom na prstima) nikada nećete pogriješiti. Boja za preporuku - crvena!

7. Tattoo: Točku na "i" željenog retro looka staviti ćete tetovažom. Ukoliko ne želite svoje tijelo ukrasiti trajno, možete odabrati neku od privremenih tetovaža. Izbor motiva s predznakom "pin-up" možete pronaći na internetu.

www.she.hr






Povezano