Fashion.net – 14 godina mode na internetu

Piše: CroModa.com
Objavljeno 15.02.2009.

0

Fashion.net (Foto: Screeenshot)

Ovih dana navršilo se 14 godina otkako je moda zakoračila na internet. Bilo je to prije Googleove ere, tada su samo rijetki shvaćali snagu kompjutorskog umrežavanja. Jedan od njih je Stig Harder, čovjek koji je u siječnju 1995. godine utemeljio Fashion.net, prvu internetsku stranicu o modi.

Fashion.net (Foto: Screeenshot)

Ovih dana navršilo se 14 godina otkako je moda zakoračila na internet. Bilo je to prije Googleove ere, tada su samo rijetki shvaćali snagu kompjutorskog umrežavanja. Jedan od njih je Stig Harder, čovjek koji je u siječnju 1995. godine u Parizu utemeljio Fashion.net, prvu internetsku stranicu o modi.

Ovaj website danas ni sadržajem ni konceptom ne predstavlja ništa posebno, fashionisti radije hitaju na Style.com, The online home of Vogue, jedan od 5 milijuna siteova koji se nalaze u vlasništvu tvrtke Condé Nast. No, kada u Google utipkate riječ ''fashion'', Style.com će se naći tek na trećem mjestu; ono prvo je do kraja svijeta rezervirano za Fashion.net! Na isti način će reagirati algoritmi tražilica Yahoo, Windows Live, Ask.com, Alta Vista, Hotbot, MSN ili Lycos. Upravo zahvaljujući Googleu najstariji od svih modnih portal

Stig Harder je rođen 1969. u norveškom Flekkefjordu, a završio je kalifornijski Art Center College of Design. Pored Fashion.net-a, osnivač je i magazina Lumiere (pokrenuo ga je šest mjeseci nakon svog prvog projekta) i The Vegalitarian Societyja. Lumiere će u povijesti ostati zapisan kao prvi online magazin koji je medijski pratio prestižne revije ready-to-weara na Paris Fashion Weeku.

Harder je uradio veliki korak na popularizaciji interneta u modnoj industriji. Na njegovom su se siteu oglašavali Christian Dior, Shiseido, Adidas, Swarovski, Diesel, Vogue, ELLE i Bang & Olufsen. Službeni podaci Fashion.net-a kažu kako ih svakog mjeseca posjeti više od milijun ljudi. Nisu to loši rezultati (krediti idu Googleu, broj direktnih pojseta nije velik), ali ipak ostaje činjenica da Harder nije do kraja iskoristio potencijal  najstarije internetske stranice o modi i besplatnu medijsku promidžbu koja ga je pratila u proteklom desetljeću.






Povezano