FOTO: Borovo u Laubi priredilo izložbu Povijest cipele

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 11.11.2016.

0

Izložba se može razgledati u Kući Lauba, prilaz baruna Filipovića 23a, do ponedjeljka 14. studenog od 9 do 19 sati

Jučer je u Kući Lauba u Zagrebu otvorena izložba Povijest cipele. Borovo d.d. u suradnji s Gradskim muzejom grada Vukovara te muzejom vučedolske kulture javnosti je predstavilo povijesnu priču razvoja obuće od početka vučedolske kulture pa do današnjih dana.
Borovo je ove godine, 7. lipnja, obilježilo 85 godina svoga rada, punih 85 godina otkako je proizveden prvi par obuće. "Tom smo prigodom ovu izložbu otvorili u Gradskom muzeju Vukovar a u mjesecu studenom koji je postao simbolom stradanja i obrane Hrvatske imamo potrebu govoriti o našem Borovu, ne samo zbog 85 godina upornog i mukotrpnog rada, nego zbog činjenice da su upravo Borovo i njegovi djelatnici odigrali veliku ulogu u obrani Vukovara i Hrvatske" istaknuo je predsjednik Uprave Borova - Gordan Kolundžić.

Kada pogledamo širi povijesni aspekt, na području grada Vukovara i okolice, nije slučajnost da je davne 1931. Tomasz Bata podignuo tvornicu baš na tome prostoru. Na samoj izložbi vidjet ćete priču koja počinje davne 2800. godine prije Krista, s početaka vučedolske kulture koja je ilustrirana svima poznatom vučedolskom čizmicom. Povijest nas dalje nosi preko doba antike, 1. stoljeća kada su se nosile calige, rimske vojne čizme za pješačenje, danas poznate kao rimljanke. U srednjem vijeku, između 10. i 12. stoljeća, obuća se nije bitno mijenjala te su se nosile drvene i kožne cipele. Početkom 20. stoljeća pojavljuje se obuća kakvu poznajemo danas. U tradicijskoj kulturi, uz narodne nošenje, nosile su se lakirane cipele i kožni opanci. Tada započinje i Borovska priča, priča gumenih čizama kaljača i kožnih opanaka. Na izložbi ćete moći pogledati razne dijelove proizvodnje koju dijelimo na proizvodnju gumene i gumeno platnene obuće te proizvodnju kožne obuće te kako se ona mijenjala kroz godine.; dodala je Martina Tomljenović.

Izložba se može razgledati u Kući Lauba, prilaz baruna Filipovića 23a, do ponedjeljka 14. studenog od 9 do 19 sati.

VIŠE O TEMAMAcipeleBorovoizložbe u Zagrebumodne izložbeGordan Kolundžić
Povezano